2. Eet niet te veel

De tweede regel is: eet niet te veel. Veel mensen eten te veel en worden daardoor te dik.

Overgewicht

IQ_05361826.jpgNogal wat mensen eten meer dan ze nodig hebben. In combinatie met een gebrek aan lichaamsbeweging leidt dat tot overgewicht. De laatste jaren neemt dit probleem in Nederland (en veel andere landen) sterk toe.

Op de site van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) kunt u berekenen wat voor u de dagelijks aanbevolen hoeveelheden zijn. Kijk bij 'Mijn Schijf van Vijf'. Let op: de hoeveelheden zijn geen absoluut voorschrift, maar vormen de basis van een gezonde voeding. U kunt er op variëren.

Aandachtspunten bij PDS

Het gewicht kan bij PDS een probleem zijn, zowel onder- als overgewicht. Als u duidelijk te licht of te zwaar bent, is professionele hulp aan te raden.

Ondergewicht

Bij hevige, ongecontroleerde PDS-klachten vallen mensen vaak snel af - door diarree of omdat ze veel te weinig eten uit angst voor klachten. Soms hebben mensen met PDS een groot gebrek aan eetlust en vallen om die reden af. Snel afvallen is schadelijk voor de gezondheid. De logische stap is om de inname en het verbruik van het aantal calorieën met elkaar in overeenstemming te brengen, maar dat betekent een ander dieet - en dat kan tot nieuwe of extra klachten leiden. Professionele begeleiding is in zo'n geval aan te raden, zeker als inderdaad sprake is van ongecontroleerde klachten.

"Wat ik ook deed, wat ik ook at of juist liet staan, ik bleef klachten houden. Na een paar maanden was ik ruim acht kilo lichter, terwijl ik daarvoor al niet dik was. Ik werd echt zo'n scharminkel, vreselijk... Zonder professionele hulp was ik daar niet uit gekomen, denk ik. Vooral de diëtiste is belangrijk geweest. Ze heeft mijn dieet systematisch aangepast, stap voor stap, met voldoende tijd om elke stap op een goede manier te zetten. Dat kostte veel tijd en geduld, maar geleidelijk ging het beter. Ik leerde wat ik wel en niet kon eten, ik leerde me ontspannen, bewoog ook meer... En na een tijdje begon ik gelukkig aan gewicht te winnen. Mager zal ik altijd wel blijven, maar ik voel me een stuk gezonder..."

Overgewicht

Ook overgewicht kan een punt zijn. Overgewicht komt niet vaker voor bij mensen met PDS, maar het is minder gemakkelijk om af te vallen. Afvallen betekent dat een aantal eet- en beweeggewoontes aangepast worden. Daar wringt de schoen: veranderingen in zowel eet- als beweegpatroon kunnen bij mensen met PDS leiden tot extra of hevigere klachten. Besluiten om dan maar niet af te vallen, is niet verstandig: overgewicht leidt vaak tot ernstige gezondheidsproblemen. Als u besluit af te vallen is professionele begeleiding aan te raden.

"Het besluit om af te vallen is het beste besluit dat ik ooit heb genomen. Ik heb het heel geleidelijk gedaan. Stapje voor stapje minder calorierijk gaan eten, stap voor stap meer gaan bewegen... Na een jaar was ik ongeveer tien kilo kwijt, na nog een jaar vijftien... Maar het mooiste is dat ik ook veel minder PDS-klachten heb. Misschien wel omdat ik veel minder vet eet, want vet leidt vaak tot problemen... En: omdat ik me veel fitter voel, kan ik het ook beter hebben als mijn darmen moeilijk doen..."