Behandelmethodes

De belangrijkste behandelingen zijn lokale therapie, lichttherapie en systemische therapie. Als aanvulling op deze behandelingen kunt u kiezen voor kuren, een alternatieve behandelwijze of gesprekstherapie.

Lokale therapie

2006_04_ss21_012.jpgEr zijn verschillende zalven, crèmes en lotions die u op de psoriasisplekken kunt smeren. Dit heet lokale therapie: u gebruikt het middel rechtstreeks op de plekken waar u klachten heeft. Lokale therapie is de meest voorkomende behandeling voor psoriasis. De behandeling is effectief en heeft weinig bijwerkingen. Een huisarts zal bijna altijd een crème of zalf voorschrijven.

U krijgt meestal eerst een crème of zalf met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) of met stoffen die van vitamine D afgeleid zijn. Een combinatie is ook mogelijk. Als deze middelen niet voldoende werken, zijn er meer mogelijkheden. De werkzame stoffen zijn er in allerlei vormen: zalf, crème, emulsie, lotion, gel... Of u een lotion, zalf of ander middel voor op de huid krijgt, hangt af van waar de plekken zitten, hoe uitgebreid ze zijn en wat u zelf prettig vindt.

Lichttherapie

Wanneer smeren alleen niet voldoende helpt, kan een dermatoloog een lichtkuur voorschrijven. Sommige mensen krijgen direct lichttherapie omdat de plekken zo uitgebreid zijn dat smeren bijna niet te doen is.

Lichttherapie remt de ontsteking in de huid. U kunt behandeld worden met UV-A of UV-B-licht. Deze bestanddelen komen ook in zonlicht voor, maar de therapie geen gewone zonnebankbehandeling. Welk type u krijgt, is afhankelijk van de vorm en de ernst van de psoriasis.

Vaak moet u voor lichttherapie twee tot drie keer per week naar een polikliniek of een dagbehandelcentrum. U staat dan in een belichtingscabine. Soms kunt u lampen (tijdelijk) thuis krijgen (thuisbelichting). De psoriasisplekken worden belicht met speciale lampen. In sommige gevallen combineert u lichttherapie met medicijnen, speciale baden en zalven.

Lichttherapie werkt vaak goed, maar kan niet te lang achter elkaar worden gegeven. Te veel belichting zorgt voor een snellere houdveroudering. Aan kinderen wordt lichttherapie liever niet voorgeschreven.

Systemische therapie

Soms schrijft een dermatoloog medicijnen voor die u moet innemen, injecteren onder de huid of in de bloedbaan of via een infuus toegediend krijgt (systemische therapie). Deze behandeling krijgt u bij ernstige vormen van psoriasis wanneer andere behandelingen niet voldoende helpen. De middelen onderdrukken net als de lokale medicijnen het afweersysteem en/of remmen ontstekingsreacties. Deze medicijnen kunnen verschillende bijwerkingen hebben.

Voor de behandeling van psoriasis zijn biologicals beschikbaar gekomen. Dit zijn medicijnen die door levende organismen worden gemaakt. Er zijn verschillende groepen biologicals die allemaal op een andere manier inwerken op het afweersysteem.

Controles

Wanneer de huisarts een lokale therapie voorschrijft zal hij of zij ook een controleconsult met u afspreken. Bij de dermatoloog komt u na een aantal weken ook terug voor controle.

Tijdens deze controle wordt gekeken of de behandeling goed werkt en of u last hebt van bijwerkingen. U kunt bij deze afspraak zelf aangeven hoe tevreden u bent over de behandelwijze en de resultaten. In overleg wordt dan besloten of u doorgaat met het betreffende middel of een andere behandeling gaat proberen. Als de behandeling goed aanslaat,  krijgt u alleen nog een controle als u dat zelf nodig vindt.

Andere behandelmethodes

Alle behandelingen bestrijden de symptomen (klachten) van psoriasis. Ze kunnen de psoriasis zelf niet genezen. Bovendien kennen alle medicijnen mogelijke bijwerkingen. Veel mensen met psoriasis proberen ook andere behandelmethodes.

Kuren

Kuren zijn populair onder mensen met psoriasis. U werkt een bepaalde tijd intensief aan het herstel van de huid. De meest bekende kuur bij psoriasis is de Dode Zee-kuur, waarbij gebruik wordt gemaakt van de gunstige werking van zon en zout water op de huid. Er zijn ook elders kuurcentra, waar behandelingen meestal bestaan uit baden in heilzaam (bron)water, baden met knabbelvisjes, lichttherapie en zalftherapie.

Een voordeel van deze behandelingen is dat er weinig bijwerkingen zijn. Bovendien kan de ontspanning van ‘een paar weken ertussenuit’ ook helpen tegen de klachten. Een nadeel is dat een kuur vaak veel geld en tijd kost en het nut van bovenstaande behandelingen is niet altijd aangetoond.

Alternatieve behandelwijzen

Veel mensen met psoriasis maken ook gebruik van alternatieve behandelwijzen. Een alternatieve behandelaar kijkt niet alleen naar de aandoening, maar naar de hele mens (‘holistische benadering'). Zeker bij een aandoening die door artsen niet te genezen is, spreekt zo'n benadering veel mensen aan. Let wel: er zijn geen alternatieve behandelwijzen die psoriasis kunnen genezen.

Mensen kunnen baat hebben bij een alternatieve behandelwijze die goed bij ze past en waarbij ze zich prettig voelen. Het is echter niet zo dat alternatieve behandelingen altijd ‘veilig' zijn. Daarom is het aan te raden ook met alternatieve behandelwijzen zorgvuldig om te gaan.

Tip

Psoriasis Vereniging Nederland geeft het volgende algemene advies aan mensen die iets alternatiefs willen proberen. Probeer iets voor een periode van 6 weken tot 3 maanden. Als u dan geen resultaat of verbetering merkt, kunt u beter stoppen. De alternatieve behandeling werkt niet en is ook zonde van uw geld.

Gesprekstherapie

Wanneer een duidelijk verband bestaat tussen (psychische) stress en het oplaaien van klachten, kan gedragstherapie of een andere vorm van therapie uitkomst bieden. Door gesprekstherapie kunt u zich bewust worden van patronen en gewoontes en deze leren doorbreken. Daarmee kunt u soms klachten, die met deze patronen te maken hebben, voorkomen.

Een gesprekstherapeut kan ook helpen bij de psychische klachten die kunnen ontstaan als gevolg van de psoriasis. Denk aan onzekerheid, slecht zelfvertrouwen, moeite met intimiteit enzovoort.

Daarnaast kan gedragstherapie u helpen omgaan met jeukklachten.

Dagbehandelingscentrum

Als u veel last blijft houden van psoriasisklachten, kunt u worden behandeld in een dagbehandelingscentrum. In een dagbehandelingscentrum is er veel aandacht voor uw klachten. Zo krijgt u verschillende behandelingen die goed op elkaar zijn afgestemd. U krijgt bijvoorbeeld een behandeling met medicijnen, zalven en licht. Ook kunt u gebruik maken van olie- en zoutwaterbaden en u krijgt persoonlijk advies over hoe u uw huid het beste kunt verzorgen. De sfeer in het centrum is huiselijk. Veel mensen voelen zich op hun gemak. Een ander voordeel is dat u andere mensen met psoriasis kunt ontmoeten.