Medische hulp

Het eerste aanspreekpunt is de huisarts. Hij of zij kan sommige vormen van hoofdpijn zelf behandelen. U kunt ook doorverwezen worden naar bijvoorbeeld een neuroloog.

Huisarts

IS_071.jpgWaarschijnlijk bent u met uw hoofdpijnklachten eerst naar de huisarts gegaan. Misschien heeft hij zij de diagnose migraine kunnen stellen. Ook de behandeling wordt in dat geval door de huisarts ingesteld.

Als u het idee heeft dat de behandeling onvoldoende werkt kunt u vragen om een doorverwijzing naar een hoofdpijnspecialist. Sommige neurologen zijn gespecialiseerd op het gebied van ernstige hoofdpijn.

Omdat een diagnose niet altijd makkelijk is te stellen, bent u misschien al verwezen naar een neuroloog voor verder onderzoek. In dat geval zal de neuroloog doorgaans ook een behandeling instellen.

Vaak is de huisarts degene die u bij de behandeling begeleidt, al dan niet in overleg met een neuroloog. U bent bij hem of haar onder controle en kunt terecht met vragen over de behandeling, bijvoorbeeld uw medicijnen.

Neuroloog

Een neuroloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in aandoeningen die te maken hebben met het zenuwstelsel, waarvan migraine er een kan zijn. U komt via de huisarts bij de neuroloog terecht, bijvoorbeeld als de diagnose niet goed te stellen is of als de behandeling niet voldoende resultaat heeft. Voor het bezoek aan een neuroloog heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.

De neuroloog kan een diagnose stellen en de behandeling starten of bijstellen. Een neuroloog wordt ook ingeschakeld als de huisarts denkt dat er misschien sprake is van een ernstige oorzaak voor de hoofdpijn. Dit komt gelukkig niet vaak voor, maar zekerheid hierover is belangrijk.

Neurologen zijn meestal verbonden aan een ziekenhuis. Sommige neurologen zijn gespecialiseerd in de bestrijding van chronische hoofdpijn. Verspreid over het land zijn er Hoofdpijncentra opgericht waaraan een in hoofdpijn gespecialiseerde neuroloog (ook wel: hoofdpijnneuroloog) verbonden is. In deze centra werkt de neuroloog nauw samen met andere deskundigen op het gebied van ernstige hoofdpijn, zoals de fysiotherapeut en een gespecialiseerde verpleegkundige.

Kinderarts

Kinderen met migraine kunnen door de huisarts naar de kinderarts worden verwezen. Dat gebeurt onder meer omdat de diagnose migraine bij kinderen vaak moeilijk te stellen is. Als de kinderarts denkt dat het inderdaad om migraine gaat, zal hij of zij vaak ook nog advies vragen aan een neuroloog.

Als eenmaal duidelijk is wat er aan de hand is, en de behandeling verloopt goed, zal uw kind voor verdere controle en behandeling meestal weer worden terugverwezen naar de huisarts.

Anesthesioloog

Het kan zijn dat de huisarts of een specialist (bijvoorbeeld de neuroloog) u verwijst naar een anesthesioloog. De anesthesioloog wordt nogal eens verward met de anesthesist. Waarschijnlijk kent u de anesthesist alleen als de arts die bij een operatie de verdoving verzorgt. Sommige anesthesiologen werken echter vooral op het gebied van pijnbestrijding. Ze adviseren andere behandelaars, zoals de neuroloog, of ze behandelen zelf mensen met (hoofd)pijn. In pijnbestrijding gespecialiseerde anesthesiologen werken vaak in een pijn­polikliniek, een academisch pijnteam of een pijnkenniscentrum.