Een negatieve spiraal voorkómen

Er is een aantal manieren waarop u kunt proberen uw migraine de baas te blijven. Praat bijvoorbeeld eens met anderen over uw gevoelens. Wanneer de migraine blijft overheersen, zoek dan professionele hulp.

Praten over migraine

IS_118.jpgAls u te kampen heeft met lastige gevoelens - angst, somberheid, onzekerheid enzovoort -, is het aan te raden hierover met anderen te praten. Door erover te praten, kunt u uw gevoelens delen. Vaak is dat een grote opluchting. Opeens drukt de somberheid niet meer zo zwaar op uw schouders, of voelt u zich minder onzeker.

Gevoelens delen - door erover te praten - kan ook helpen om u minder eenzaam te voelen. U legt anderen uit wat de migraine voor u betekent, zodat anderen beter begrijpen wat er aan de hand is. Hierdoor voorkómt u dat anderen met onbegrip reageren.

Praten over migraine kan ook helpen om dingen ‘op een rijtje' te krijgen. Andere mensen zijn misschien nuchterder dan u, of hebben goede ideeën over het oplossen van bepaalde problemen. Ze kunnen u ook helpen om iets van een andere kant te bekijken.

Praten met lotgenoten

Praten kan dus heel goed werken. U kunt waarschijnlijk terecht bij uw partner of kinderen, bij vrienden, maar als u dat wilt ook bij andere mensen die geregeld last hebben van migraine. Hoofdpijnnet organiseert contact met ervaringsdeskundigen: dit zijn bijeenkomsten met andere mensen met migraine.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Hoofdpijnlijn: 0900 - 202 05 90, www.allesoverhoofdpijn.nl.

"Het was voor mij een opluchting om eens te praten met mensen die net als ik veel last hebben van migraine. Je herkent zoveel, want iedereen heeft min of meer dezelfde problemen. En die herkenning is prettig. Het heeft iets van: oh gelukkig, ik dacht altijd dat ik de enige was..."

Uw migraine leren kennen

Omdat uw migraine niet genezen kan worden, kunt u zich machteloos voelen. Wat u ook doet, de migraineaanvallen blijven komen. Gevoelens van machteloosheid kunnen op hun beurt leiden tot onzekerheid, boosheid en somberheid.

Als u uw eigen lichaam en uw eigen migraine beter leert kennen, wordt het makkelijker om met de aanvallen om te gaan. U leert misschien om aan te voelen dat er een migraineaanval aan komt. Of u leert dat migraineaanvallen uitgelokt kunnen worden door bepaalde omstandigheden, en die omstandigheden kunt u dan proberen uit de weg te gaan. Ook kunt u leren om de aanvallen beter te verdragen, bijvoorbeeld door bewust te ontspannen.

Een goed hulpmiddel om uw eigen hoofdpijn beter te leren kennen, is een hoofdpijndagboek. U kunt zo'n dagboek vinden op internet, onder meer op www.hoofdpijnpatienten.nl of https://www.thuisarts.nl/hoofdpijn/ik-wil-achterhalen-waarom-ik-hoofdpijn-heb.

Steun van anderen

Iedereen heeft de steun van anderen nodig. Dat geldt zeker als u een moeilijke periode meemaakt: het scheelt veel als u dan op een ander kunt rekenen.

Soms hebben mensen met migraine de neiging deze steun juist niet te vragen. Ze zien zichzelf als ‘zeur', willen niet ‘lastig' zijn, willen geen ‘spelbreker' zijn enzovoort. Ze vergeten dat er een groot verschil is tussen een ‘zeur', een ‘lastpak' of een ‘spelbreker' en iemand die steun nodig heeft. Door uw migraineaanvallen heeft u zo nu en dan de hulp en steun van anderen nodig. Er is niets op tegen om hierom te vragen!

"Na een tijdje begon ik me bijna te schamen. Moest ik wéér vragen of mijn man of de kinderen iets van me wilden overnemen. Ik begon me een ‘slechte' echtgenote en moeder te vinden. Dus toen dacht ik: ik houd mijn mond, ik laat niets meer merken en als het te erg wordt, neem ik extra medicijnen... Maar dat is natuurlijk niet vol te houden..."

De alleenstaande moeder of vader

Veel mensen met migraine kunnen terugvallen op de steun van een partner. Voor een alleenstaande moeder of vader is dat niet mogelijk. Zij zijn aangewezen op een sociaal vangnet. Migraineaanvallen laten zich over het algemeen niet plannen, dus u heeft mensen nodig die op elk moment kunnen bijspringen.

Een vaste, flexibele oppas is een ideale oplossing. Uw kinderen zijn in vertrouwde handen en u kunt met een gerust hart in uw bed gaan liggen. Maar, de oppas kan ook een keer ziek zijn. Het is dus verstandig om verschillende opvangmogelijkheden te hebben.

De zorg voor kleine kinderen draagt u niet zomaar aan iedere bekende over. Wanneer u een nieuwe oppas in uw vangnet wilt opnemen, probeer hem of haar dan eerst ‘in te werken'. U kunt de oppas een paar keer laten komen als het niet echt noodzakelijk is. Op die manier wennen oppas en kind aan elkaar en leert de oppas wat er van hem of haar verwacht wordt.

Omgaan met onbegrip

Migraine is voor anderen niet te zien en wordt soms afgedaan als aanstellerij of een smoes. Ook mensen die het goed bedoelen kunnen de plank misslaan. Bijvoorbeeld: ze adviseren een aspirientje als u een migraineaanval heeft.

Het scheelt als u met dit soort reacties om leert gaan. Vaak helpt het om wat meer uitleg over uw migraine te geven. U kunt dat zelf doen, maar u kunt ook deze informatie of een folder of brochure van Hoofdpijnnet gebruiken. Vaak zal uitleg over uw migraine tot meer begrip leiden.

"Er zijn collega's die nog steeds bot reageren, ook al heb ik ze uitgelegd wat migraine precies is. Ik merk dat aan de ‘grapjes' die ze maken, of de blikken die ze met elkaar wisselen. In het begin werd ik daar kwaad om, maar tegenwoordig haal ik mijn schouders op. Ik heb leukere dingen om me mee bezig te houden..."

Irrationele gedachten bestrijden

Eerder werd al beschreven dat veel mensen gedachten over hun migraine hebben, die op de keper beschouwd niet blijken te kloppen. U kunt zelf eens proberen dit soort gedachten op te sporen.

Een eenvoudige manier om dit te doen is door een lijstje te maken van gedachten die u over uw migraine - en de gevolgen van uw migraine - heeft. Als u eenmaal begint na te denken over dit soort gedachten, zult u merken dat u snel een hele rij heeft.

Kies uit dit rijtje drie gedachten die u vaak heeft. Ga dan voor elke gedachte na of deze echt waar is. Klopt uw gedachte met de feiten? Denkt die ander inderdaad zo over uw migraineaanvallen? Vraag eens aan een goede vriend of vriendin hoe zij erover denken. Doe echt uw best om de zaak van de andere kant te bekijken, om na te gaan of u niet anders over een bepaald onderwerp kunt denken, en of dat eigenlijk niet realistischer is.

In het begin zult u waarschijnlijk moeite hebben om op deze manier over uw eigen gedachten na te denken. Maar na een tijdje zult u merken dat het inderdaad mogelijk is om anders tegen allerlei dingen aan te gaan kijken. En dan zult u ook merken dat dat een hele opluchting kan zijn.

"Mijn man heeft me erg geholpen. Elke keer als ik iets over mijn migraine zei, zei hij: schrijf dat nou eens op... Na een paar weken had ik drie bladzijden volgeschreven. Dat heb ik hem een keer voorgelezen en toen hebben we er samen een keer over gepraat. Hij stelde me allerlei vragen. Weet je dat zeker? Heb je dat wel eens aan de huisarts gevraagd? Waar merk je dat eigenlijk aan? Het kwam er op neer dat ik over een heleboel dingen echt opnieuw moest gaan nadenken. Want het gekke is, dat doe je na een tijdje niet meer: nadenken. Denken is toch een soort gewoonte, je staat lang niet altijd stil bij wat je denkt. En na een tijdje blijkt dan dat een heleboel gedachten simpelweg niet kloppen..."

Professionele hulp

Soms lukt het niet om met de migraineaanvallen te leren leven en komt u toch in een neerwaartse spiraal terecht. Als de migraineaanvallen heel heftig zijn, als ze u elke dag hinderen of als er ook nog andere problemen in uw leven zijn, dan kan het te veel worden. De migraine wordt en blijft dan een stoorzender die al het andere overstemt.

In zo'n geval is het aan te raden professionele hulp te zoeken. U kunt terecht bij uw huisarts. Hij of zij zal samen met u in kaart brengen wat de problemen zijn en u vervolgens helpen met het zoeken naar oplossingen. Misschien wordt u verwezen naar een hulpverlener die zich heeft gespecialiseerd in psychische en sociale begeleiding, zoals een maatschappelijk werker of een psycholoog.