Overeenkomsten en verschillen

Het grootste verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie zit in de oorzaak: bij voedselallergie is het afweersysteem betrokken, bij voedselintolerantie niet.

Overeenkomsten

2006_09_ss30-238.jpgOp grond van de inleidende teksten kan het lijken alsof voedselallergie en voedselintolerantie eenvoudige en duidelijk herkenbare aandoeningen zijn. Dat is in de praktijk niet zo. In beide gevallen krijgt u klachten door voeding. Ook de behandeling komt sterk overeen: u moet een dieet volgen. Het kan dus lastig zijn om vast te stellen wat er precies aan de hand is: allergie, intolerantie of nog iets anders? Hieronder vindt u de verschillen op een rijtje.

Verschillen

Voedselallergie (allergische voedselovergevoeligheid)

  • rol van het afweersysteem aangetoond
  • vaak zijn er allergische afweerstoffen in het bloed aantoonbaar, gericht tegen een bepaald voedingsmiddel
  • over het algemeen ontstaan de klachten meestal snel (binnen seconden tot minuten) na het eten van voedsel
  • kleine hoeveelheden kunnen al (soms ernstige) klachten veroorzaken

Voedselintolerantie (niet-allergische voedselovergevoeligheid)

  • het afweersysteem speelt geen rol (behalve bij coeliakie)
  • geen allergische afweerstoffen aantoonbaar in het bloed
  • over het algemeen ontstaan de klachten meestal pas enige tijd (enkele uren) na het eten van voedsel
  • pas als u een bepaalde hoeveelheid gebruikt ontstaan er klachten
  • bepaalde omstandigheden kunnen meespelen, zoals stress, infectie en inspanning

Over voedselintolerantie

In Oorzaken vindt u nog wat aanvullende informatie over voedselintolerantie. In de rest van deze tekst gaan we dieper in op voedselallergie. Veel van de aangeboden informatie is echter ook relevant voor mensen met voedselintolerantie. Dat geldt met name voor de tips en leefregels voor het dagelijks leven.

Meer informatie