Verder lezen over rugpijn

Websites

  • 2005_04_ss7-055.jpgOp www.ruginfo.nl, de website van de patiëntenvereniging, vindt u veel informatie over rugaandoeningen, diagnostiek, behandelingen en dergelijke en tips voor het dagelijks leven. Via het forum kunt u vragen stellen aan andere mensen met rugklachten, of hun vragen beantwoorden.
  • Op www.pijnplatform.nl, de website van het Pijn Platform Nederland, vindt u links naar organisaties die zich bezighouden met pijn. U vindt er ook de digitale versie van de kwartaaluitgave Pijnperiodiek.
  • www.pijn.com is de website van het Pijnkenniscentrum van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. U vindt er onder meer informatie over (de behandeling van) rugpijn.
  • Informatie van Het Nederlands Huisartsen Genootschap over rugpijn vindt u op de website www.thuisarts.nl.

Brochures

  • De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten 'de Wervelkolom' heeft een aantal folders en brochures beschikbaar, waaronder een brochure over pijnbestrijding bij lage rugpijn en over (nek)hernia. Daarnaast zijn er nog verschillende andere titels, kijk op de website voor een overzicht. U kunt de brochures bestellen via 088 - 07 07 200 of www.ruginfo.nl. Voor leden zijn de brochures gratis, niet-leden betalen € 0,75 (excl. verzendkosten).

Boeken

  • Rugpijn, Hernia en Spit, Hoe kom ik er vanaf? Auteurs: J.W. Elkhuizen en M. Iprenburg, 2018. ISBN 9789082807301. Rijkelijk geïllustreerd boek met wetenschappelijk onderbouwde inzichten, verklaringen en oplossingen.
  • De pijn de baas, Het zelf behandelen van chronische pijn. Auteur: F. Winter., Ruitenberg Boek, 2000. ISBN 9789055134113. In dit boek worden de stappen van de cursus 'De pijn de baas' beschreven. Aan bod komt wat chronische pijn is, welke invloed beweging en ontspanning op pijn hebben, hoe vermoeidheid kan worden tegengegaan, en er worden tips gegeven voor het toepassen van de leerprincipes, het beïnvloeden van het gevoel en het vergroten van de motivatie. Het boek sluit af met een zelfhulpplan tegen pijn.
  • Leven met pijn, de kunst van het aanvaarden. Auteur: M. Veehof. Boom, 2010. ISBN 9789461050816. Zelfhulpboek bevat oefeningen voor het leren omgaan met chronische pijn. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van Mindfulness. Het boek bevat een audio-cd.
  • Pijneducatie, een praktische handleiding voor (para)medici. Bohn, Stafleu van Loghum, 2010. Auteurs: J. Nijs, C.P. van Wilgen. ISBN 9789031380688. Dit boek legt helder uit hoe chronische pijn kan ontstaan. Het is eigenlijk bedoeld voor huisartsen, fysiotherapeuten en andere hulpverleners, maar ook voor de leek goed leesbaar.
  • Zorgboek Pijn. Stichting September, 2010. ISBN 9789086481118. Het zorgboek geeft informatie over chronische pijn, de gevolgen ervan, het omgaan met pijn, (alternatieve) pijnbehandeling, de hulpverlening en de zakelijke kanten. De nadruk ligt op de zelfzorg, dus wat mensen zelf kunnen doen om pijn te verminderen of beter te verdragen.
  • Mijn rug. Goed reiken, bukken, tillen. Auteur: M. Sickesz. Ankh-hermes, 1989. ISBN 9789020250589. Rijkelijk geïllustreerd boekje waarin wordt uitgelegd hoe u de rug veilig kunt gebruiken.

Richtlijnen

Richtlijnen zijn aanwijzingen voor artsen. Er staat in waar ze op moeten letten bij de behandeling en begeleiding van iemand die rugpijn heeft. De richtlijnen kunnen u een beeld geven van wat u kunt verwachten. Houd er rekening mee dat het taalgebruik ingewikkeld is.

Onderstaande richtlijnen kunt u downloaden via de site www.artsennet.nl.

  • NHG-richtlijn Aspecifieke Lage rugpijn (2005). Richtlijn voor huisartsen, ook in te zien via www.thuisarts.nl.
  • CBO-richtlijn Diagnostiek en behandeling van a-specifieke lage rugklachten (2003). Dit is een multidisciplinaire richtlijn, dat wil zeggen dat er verschillende soorten hulpverleners aan hebben meegewerkt. Ook in te zien via www.diliguide.nl.
  • Ketenzorgrichtlijn a-specifieke rugklachten (2012). Deze richtlijn vormt een aanvulling op de CBO-richtlijn. Hierin wordt onder meer beschreven hoe de zorg vormgegeven moet worden (dus welke hulpverlener wat moet doen op welk moment).
  • KNGF-richtlijn Lage rugpijn (2013). Richtlijn voor fysiotherapeuten.