Rugpijn en stress

Omdat bij stress de spieren in de rug langdurig worden aangespannen, kunnen rugklachten ontstaan. Omgekeerd kunnen rugklachten - en de gevolgen hiervan - stress oproepen.

Stress kan rugklachten uitlokken

2006_07_ss26_412.jpgStress betekent dat u onder druk staat. Die spanning is niet alleen een geestelijke, maar ook een lichamelijke reactie: door stress neemt de spanning in de spieren toe. Op zichzelf is dat niet erg, maar als de aanspanning te lang duurt, kunnen de spieren beschadigen. Als dit gebeurt in de rugspieren, kan dat rugpijn uitlokken.

Dit gebeurt vooral bij mensen die wel vaker last hebben van hun rug. Het blijkt dat bij deze mensen de rugspieren zich al snel samentrekken onder invloed van stress, veel sneller dan bij mensen die nooit last hebben van hun rug. Bovendien duurt het langer voordat de spanning in de spieren weer afneemt.

Rugklachten kunnen stress oproepen

Daar kan nog iets bij komen. Mensen kunnen zo bang worden voor rugklachten, vooral voor pijn, dat dit angst en spanning oproept. Ook de gevolgen die de rugpijn kan hebben, kunnen spanning oproepen. Bijvoorbeeld: de mogelijkheid om arbeidsongeschikt te worden. Stress kan een oorzaak van rugpijn zijn, maar het kan dus ook andersom; de rugpijn wordt op deze manier zélf een oorzaak van stress. 

Door langdurige stress kan de conditie van uw rugspieren verslechteren

Waar het op neerkomt, is dat rugpijn en stress vaak hand in hand gaan en elkaar kunnen versterken. Dit kan leiden tot een situatie waarin uw rugspieren altijd een beetje aangespannen zijn, zelfs als u slaapt. Hierdoor kunnen ze zich niet goed herstellen. Ze raken als het ware ‘oververmoeid' en hun toestand wordt slechter.

Leren omgaan met stress

Als u regelmatig rugpijn heeft, is de kans groot dat stress hierbij een rol speelt. U heeft dus een goede reden om beter met stress om te leren gaan. Daarmee wordt bedoeld dat u leert om zich bewust te ontspannen. Als dat lukt, doorbreekt u de neerwaartse spiraal: stress => rugpijn => meer stress => meer rugpijn...

Hoe u met stress om kunt leren gaan wordt hierna beschreven. Eerst wordt uitgelegd wat stress eigenlijk is, wat de oorzaken zijn, en daarna hoe u stress in de hand kunt leren houden.

"Mijn rug vertelt me hoe het met me gaat. Als ik last krijg van mijn rug, weet ik dat ik te veel spanningen heb. Dan is het tijd om in te grijpen..."